IZJAVA KFZ-a povodom situacije u vezi sa LALA festivalom

Obraćam se ispred udruženja „Klub finih zanata“ iz Mošorina koje se već deset godina bavi obnovom kuća od zemlje i obukom i edukacijom na polju zemljane arhitekture. Prošle godine naše udruženje bilo je domaćin prve Balkan Earth konferencije, kao i trećeg putujućeg Regio Earth festivala, koji su okupili preko 50 univerzitetskih profesora, arhitekata i umetnika i više od 100 učesnika iz 32 zemlje sveta. Ove godine, na inicijativu dece iz lokalnog zabavišta, osmislili smo LALA festival, koji, osim radionica za decu i odrasle, ima i veliki broj događaja otvorenih za opštu javnost.

Nakon situacije koju smo svi preživeli prethodnih meseci, smatrali smo da festival treba da bude održan i da donese radost i osećaj zajedništva svima koji u njemu učestvuju, poštujući sve propisane mere zaštite i distance.

Nažalost, od pre četiri dana, Facebook korisnik koji se predstavlja kao „Задужбине Мошорин цивилни сектор“ (ili sa promenjenim imenima: “НВО цивилни сектор“, “Ђорђе Шорошевић НВО” – evo i linka, jer ga stalno menjaju; kao i u FB grupi Mošorin / ako sve obrišu, ovde se može pogledati) objavljuje veoma uvredljive neistine i aluzije na račun festivala koji organizujemo, potpuno izvrćući sve što je napisano, izmišljajući dolazak žena koje nisu pozvane, stvarajući razdor i netrpeljivost u zajednici, a narušavajući kako ugled našeg udruženja, tako i ugled zadužbine iza čijeg imena se krije.

Nakon prvobitnog šoka i neverice i bezbrojnih konsultacija na svim nivoima, o objavama pomenute stranice obavešteni su nadležni organi. Protiv onoga ko stoji iza stranice, kao i svih pojedinaca koji pozivaju na neprimerene aktivnosti, pokrenuti su odgovarajući postupci. O iznošenju ovih uvreda obaveštene su, osim policije i crkve, institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i zaštitnici građana, sve državne i javne institucije koje su podržale naše udruženje proteklih godina, akademska zajednica u zemlji Srbiji, ali i sve obrazovne i strukovne institucije sa kojima smo sarađivali van zemlje.

Za kraj bih se obratila kao žena koja nije sama i koju su podržali porodica, kolege iz udruženja i struke, prijatelji, treneri a iznad svega – hrabre i dostojanstvene žene mošorinske i titelske!

Zbog svih onih žena pre nas koje su se borile da budemo ovde gde smo, a gde i danas nismo slobodne; zbog svih onih žena koje misle da su same (a nisu) i zbog sebe i svog dostojanstva, poručujem da ne odustajem(o) i da će festival biti održan, 25-28.juna u sedištu Kluba finih zanata u Mošorinu.

S ljubavlju i poštovanjem,

Dragana Kojičić

žena od zemlje, majka, arhitektkinja & doktorantkinja scenskog dizajna, od danas deklarisana feministkinja i ponosna predsednica KFZ-a

odgovor na optužbe nalazi se na ovde, a stvarni program festivala je ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *