LALA festival

Cilj LALA earthland festivala je da, kroz brojne radionice, performanse i predstave, deci u malim sredinama ponudi zdrave i kvalitetne događaje, a deci iz gradova i stručnim licima koja rade sa decom  približi mogućnosti rada sa prirodnim materijalima i u urbanim sredinama.

Radionice će voditi umetnici, arhitekte, arheolozi koji su prošli kroz naše obuke i radionice, odnosno koji su želeli da svoj dosadašnji rad povežu sa materijalom zemljom i iskoriste festival kao mesto za eksperiment i kreativnu razmenu. 

Festival će se održati u Mošorinu i Titelu na nekoliko lokacija: najveći broj aktivnosti u vrtiću Plavi čuperak, u sedištu Kluba finih zanata i bioskopskoj sali u Mošorinu, a performansi na otvorenom u Titelu.

Festival je predviđen za 18-21.juna, u skladu sa svim preporukama u vezi sa trenutnom situacijom, prema sledećem rasporedu:

Četvrtak, 18.jun, Titel:

by Achim Flori & Cosmin Neagu

17:00-19:00 – body paint radionice za decu & maska radionice za odrasle & izložba o zemljanoj arhitekturi na plaži u Titelu – otvoreno i slobodno za sve. Radionice vodi nekoliko trenera i predavača na bezbednoj razdaljini.

by Tanja Babić & Jelena Janev

19:00-20:00 – performans “ruralne niti” vode Tatjana Babić i Jelena Janev. Tatjana Babić je je arhitektkinja, bavi se istraživanjem savremenih arhitektonskih praksi i dizajnom arhitektonskih događaja, a bila je inicijator i kordinator više istraživačkih projekata, kao i kustos nekoliko arhitektonskih događaja. Zaposlena je na Odseku za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu gde predaje predmete iz oblasti scenske arhitekture. Jelena Janev je diplomirala i magistrirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a pohađala je i časove livenja i skulpture na univerzitetu New Mexico Highlands University u Las Vegasu. Imala je pet samostalnih i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Docent je na Odseku za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Petak-subota-nedelja, 19-20-21.jun, Mošorin

1. RADIONICE obuhvataju radionice za decu (RD) i radionice za odrasle (RO) i održavaju se svakog dana 9-12 i 14-17 časova. Kapacitet po radionici je 5 osoba (ako nije drugačije naznačeno.) Radionice su jednodnevne i možete se prijaviti samo za jednu ili obe. Prijave su moguće do 15.juna, odnosno dok se mesta ne popune, pa požurite da izaberete radionicu!

1.1. scenografiju u vrtiću u Mošorinu od prirodnih materijala (RO) 19-21.jun, 9-12

by Mihajlo Vujasin & lehm-desing-raum.de

Scenografija je zamišljena kao multifunkcionalni, rasklopivi skup paravana od drveta i zemlje, koji mogu služiti za različite scenografije, ali i kao paneli za postavljanje crteža, obaveštenja,informacija itd. U postojećim drvenim okvirima, učesnici će raditi blatne maltere i završne obrade – prvog i drugog dana osnovne slojeve, a poslednjeg dana dekoraciju u vidu reljefa i zgrafito tehnike. Radionicu vodi Dragana Kojičić, arhitektkinja sa specijalizacijom za zemljanu arhitekturu. Kapacitet: 5 odraslih učesnika po radionici, prijava putem formulara. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara.

1.2. izrada maski / lutaka i totema od prirodnih materijala (RD/RO) / 19-21.jun, 9-12 i 14-17 č

by Ana Štukelja / Achim Flori & Cosmin Neagu

Radionice vodi Ana Štukelja, arhitektkinja po struci (koji žonglira sa bojicama u jednoj ruci!) iz Smedereva, osnivač Patkozec – stvaralaštvenog igrališta, a napravljene maske i lutke će deca iz vrtića koristiti tokom izvođenja svojih predstava. Za izradu će se upotrebiti zemlja, slama i drugi prirodni materijali. Prvog dana radionice radiće se gipsani odlivci (ako se već ne naprave u Titelu), da bi se drugog i trećeg kreirale maske. Kapacitet: 5 osoba po radionici, prijave putem formulara za odrasle i decu. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara, za decu su radionice besplatne.

1.3.  izrada polica-košnica od pruća, zemlje i slame (RO / RD) / 19-21.jun, 9-12 i 14-17č

by internet & Olja Todosijević

Radionicu izrade košnica vodi Olja Todosijević, umetnica iz Tavankuta i vlasnica zanatske, umetničke radionice Lenkush Studio. Olja, takođe, vodi radionice za gradnju zemljom za decu iz subotičkih osnovnih škola i škola iz okoline, kao i za odrasle. U okviru LALA festivala, radiće viseće police, inspirisane pletenim košnicama – pletarama, kao police za odlaganja u vrtiću ili na terasi.  Tokom prvog dana, učesnici će praviti konstrukciju od pruća i grubo nanositi prvi sloj blatnog maltera. Sledećeg dana nanosiće još dva sloja blatnog maltera, a poslednjeg će raditi dekoracije polica raznim tehnikama. Kapacitet: 5 osoba po radionici, prijava putem formulara za odrasle i decu. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara, za decu su radionice besplatne.

1.4. izrada kućice od pruća i zemlje u dvorištu vrtića (RO / RD) / 20-21.jun, 9-12 i 14-17č

by Ružica Arsenijević

Ovu radionicu vode Ružica Arsenijević, arheološkinja i istraživač-pripravnica na Arheološkom institutu u Beogradu i Nikola Jovanović, diplomirani arhitekta, inspirisani dugogodišnjim radom na istraživanju ostataka kuća izgrađenih od zemlje iz perioda od pre 6000 godina. Radionica traje dva dana (20-21.jun) Prvog dana će se fokusirati na pripremu (nabavku i obradu materijala i postavljanje „temelja“), a drugog dana na izradu modela kuće. Kapacitet: 5 osoba po radionici, prijava na linku za odrasle i decu. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara, za decu su radionice besplatne.

1.5. radionica izrade i slikanja grnčarije (RO / RD) / 20-21.jun, 9-12 i 14-17

by Olga Bajčev

Radionicu vodi Olga Bajčev, arheološkinja i istraživač-saradnica na Arheološkom institutu u Beogradu, zajedno sa Dejanom Jovanovićem, primenjenim umetnikom – keramičarem i umetničkom fotografom. Nekada davno, ljudi koji su živeli na ovim prostorima pravili su posuđe od gline jednostavnih loptastih oblika, ulepšavali ih crvenim premazom i slikali belom ili crnom bojom. Oblici, boje i slikani motivi biće inspirisani neolitskom grnčarijom, koja je pronađena na arheološkim nalazištima u Srbiji. Prvog dana radionice će se praviti posude, dok će se drugi dan potapati u premaz i slikati. Kapacitet: 5 osoba po radionici, prijava putem formulara za odrasle i decu. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara, za decu su radionice besplatne.

1.6  izrada murala u vrtiću (RO / RD) / 19-21.jun, 9-12 i 14-17č

by Bojan Kojičić & Aleksandra Popović

Radionicu murala vodi Katarina Živković,  arhitektkinja sa posebnim interesovanjem za održivu arhitekturu i gradnju prirodnim materijalima, koja je učestvovala na brojnim regionalnim i internacionalnim radionicama i programima, gde je stekla znanja o tradicionalnim tehnikama gradnje i njihovoj upotrebi u savremenom kontekstu. Katarina će, sa malim i velikim učesnicima, klasičnim bojama za beton, ulepšati ogromne ogradne zidove u dvorištu vrtića i time najmlađima ulepšati ovaj prostor. Kapacitet: 5 osoba po radionici, prijave putem formulara za odrasle i decu. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara, za decu su radionice besplatne.

1.7 izrada džinovskih gnezda (RO), 20.jun (14-17č) i 21.jun (9-12č)

Radionicu vode arhitekta Petar Stelkić iz Zrenjanina i multimedijalni umetnik Dragan Mileusnić (ortaci), takođe iz Zrenjanina, koji će napraviti džinovska gnezda – sedalice od zemlje i slame, predlog projekta za srpski paviljon za Bijenale 2020. Struktura od drveta i bambusa će biti unapred pripremljena, a ispuna mešavinom zemlja-slama će se raditi na samoj radionici. Kapacitet: 5 odraslih, prijava putem formulara. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara.

2. SESIJE & PERFORMANSI obuhvataju izložbu fotografija, taktilne i body paint radionice, kao i zajedničku radionicu svih trenera i učesnika. Otvoreni su za sve.

2.1. izložba fotografija  (petak-nedelja, 18:00-19:30), ispred MZ Mošorin

by Nebojša Zabrdac

Arhitekta, fotograf i putnik Nebojša Zabrdac iz Golubinaca pripremiće izložbu fotografija o zemlji i zemljanoj arhitekturi zemalja koje je posetio do sad. Otvoreno za sve!

2.2 taktilne radionice (petak, 18:00-19:30), ispred MZ Mošorin

Taktilne radionice će voditi Bojan Kojičić, istoričar arhitekture i konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa prirodnim materijalima. Učesnici će imati priliku da, kroz čulo dodira, otkriju različite osobine materijala. Otvoreno za sve!

2.3 body paint radionice sa glinom (subota, 18:00-19:30); MZ Mošorin

by Ružica Janjić & Aleksandra Popović

Radionice vodi Marta Kristofić, pejzažna arhitektkinja i graditeljka prirodnim materijalima iz Zagreba, koja će, zajedno sa volonterima oslikavati decu (i odrasle) bojama na bazi gline. Otvoreno za sve!

2.4. zatvaranje festivala (nedelja, 18:00-19:30)

Zajednička radionica svih trenera & učesnika – otvoreno za sve!

4. PREDSTAVE obuhvataju mala zajednička ostvarenja trenera i učesnika tokom četiri dana festivala.

4.1 predstava sa decom iz vrtića (petak, 20-21č)

Ukoliko budemo imali priliku, sa decom iz vrtića ćemo organizovati jednu predstavu. Ako ne, predstava će biti urađena i prikazana u septembru / oktobru.

4.2 predstava: “kanap & zemlja” (subota, 20-21č), bioskopska sala

Predstavu rade Hristina Šormaz, scenografkinja i praktikantkinja vazdušnih akrobacija iz Beograda, članica Cirkusfere i učesnica i voditeljica brojnih radionica u Srbiji i Francuskoj, i Dragana Kojičić, kao deo rada na doktorskim studijama Scenskog dizajna u Novom Sadu. Otvoreno za sve!

4.3 radionica kontakt improvizacije “uhvati me ako možeš!” sa Ninom Radovanović, subota 20.jun, 16-19č, bioskopska sala Mošorin

by Nicolas Nikikiric

U ovoj radionici fokusiraćemo se prvenstveno na naše telesne senzacije, naučiti ih posmatrati i dozvoliti im da se dešavaju, odvojiti se od nepotrebnog sadržaja, naučiti šta znači dodir lišen sociokulturnog značenja. Poboljšaćemo sposobnost slušanja putem solo, partnerskog i grupnog rada. Radionicu vodi Nina Radovanović, plesačica, jogi, ljudsko biće i sirena :) Redovno organizuje časove joge i kontakt improvizacija u Beogradu i izlete po Evropi. Minimalan broj učesnika: 8, prijava putem formulara, cena radionice 2.000 dinara.

4.3 radionica i performans sa Kreativnim pogonom (3 termina: subota 17-19h, nedelja 10-12h i 14-17č, performans: nedelja 20-21č)

by Kreativni pogon

Kreativni pogon iz Novog Sada se bavi kulturom, inkluzijom i obrazovanjem, a svojim radom promovišu umetničke, socijalne i pedagoške vrednosti cirkusa. Zajedno sa učesnicima će osmisliti performans, koji će biti predstavljen na zatvaranju festivala. Preporuka je da učestvujete u sve tri radionice, kako biste mogli da izvedete zajednički nastup. Kapacitet: 10-15 osoba, prijave putem formulara za decu i odrasle. Cena za sve tri radionice je 2000 dinara, za jednu 1000 dinara za odrasle, za decu su radionice besplatne.

Zbog trenutne situacije u zemlji i svetu, odlučeno je da radionice budu jednodnevne i da imamo manji broj učesnika u svakoj. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara (ukoliko nije drugačije naznačeno.) Cena dve radionice (pre i popodne) je 2500 dinara (ne važi za radionice Kontaktne improvizacije & radionice sa Kreativnim pogonom.) Uplata se vrši u roku od 3 dana nakon prijave na radionicu (skeniranu uplatnicu poslati na zemljanarhitektura@gmail.com), nakon čega se briše, te upražnjeno mesto popunjava drugim učesnicima. Ukoliko niste u mogućnosti da dođete, radionicu možete pokloniti nekom (uz slanje kontakta osobe koja dolazi na zemljanarhitektura@gmail.com), novac se ne vraća. Između radionica možete otići na ručak do Čarde Rečni baron ili do Titela. Prespavati možete u hotelu Tisa u Titelu ili u pomenutoj čardi.

Radionice za decu (petak-nedelja) su besplatne, ali je obavezna prijava na gornjim linkovima. Predstave (petak-nedelja) su otvorene za sve, nije potrebna prijava.

LALA festival podržavaju Rekonstrukcija ženski fond i Fondacija Jelena Šantić.

kao i PerSu marketi & OmMade grickalice za sad :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *