rekapitulacija 2022.

2022. je bila jedna čarobna godina za nas – puno smo putovali, radili mnoge lepe stvari, sa zemljom, ali i sa drugim prirodnim materijalima, sa sjajnim ljudima i organizacijama.

foto: Vlado P.

Godina je počela online radionicama u okviru BSI projekta koje je vodilo Novo Kulturno Naselje, nakon čega smo imali višednevne radionice u februaru i bilo je veoma inspirativno, a ovo poznanstvo i iskustvo u velikoj meri odrediće i kraj 2022.godine.

u januaru smo bili u predivnoj poseti Terra Kikindi <3

Krajem marta putovali smo u Češku na konferenciju povodom Acteco projekta. Ali, pre toga smo svratili u Gödöllő (Gedele) kraj Budimpešte. Osim što naša draga drugarica Gabriela živi tamo u kući od slame koju je projektovala, u ovom mestu je započela mađarska secesija, pa smo posetili neke od tih objekata, kao i dvorac čuvene Sisi.

Potom smo bili na konferenciji u prelepoj Banjskoj Štiavnici i Hrubi Suru u Slovačkoj,

pa na završnom događaju u Brnu.

U okviru projekta koji smo pokrenuli na Donacije.rs, 23-24.aprila smo imali Dane zemlje / dane otvorenih vrata u Mošorinu i bilo je baš lepo i veselo.

14. i 15.maja, u okviru online kursa zemljane arhitekture, imali smo dve radionice u Mošorinu, budući da je bilo baš mnogo učesnika :)

Nakon radionice 14.maja, uputili smo se ka Muzeju Terra u Kikindi, gde smo održali radionicu za najmlađe:

Zahvaljujući prijavi za CCI projekat i činjenici da smo izabrani među tri najbolje ideje (str.42-43), dobili smo mogućnost odlaska u studijsku posetu Portu 16-19.maja :)

Na poziv Esme iz For A udruženja, 20-21.maja održali smo predavanje i radionice u Mostaru i uživali u divnom gradu i još divnijem društvu.

fotografija preuzeta sa FB – Fora A

Od 24-29.maja smo bili na Kelebiji, na poziv Pozorišnog udruženja letnji bioskop, gde smo pravili nadstrešnicu sa zelenim krovom i malterisali, dok je Lehel vodio izradu letnje kuhinje:

 30.maja sam održala predavanje studentima Departmana za arhitekturu i urbanizam u Novom Sadu. 

Tokom juna, imali smo dve radionice (12. i 18.juna) u okviru projekta koji smo pokrenuli na Donacije.rs i zahvalni smo svima na pomoći :)

Ipak, najveći deo juna prošao je u pripremi LALA Earthland festivala, trećeg po redu, koji je bio posvećen ženama. Projekat je podržala Heartefact fondacija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Novi Sad – Gradska uprava za kulturu i Rekonstrukcija ženski fond.

26.juna održali smo radionicu u okviru Čarobne šume u Pančevu.

Od 1-7.jula u Mošorinu smo imali VCV kamp sa izviđačima iz Belgije.

Od 10. do 14.jula sam držala radionice na kampu u Taoru volonterima iz Perua, Brazila i Australije, uz pomoć i podršku domaćina.

I, posle mnogo godina planiranja, 21-24.jula smo prošle ECVET trening u SHS u Hostimu u Češkoj i dobile majstorske sertifikate za obnovu objekata od zemlje, uz podršku RŽF!

Samo što smo se vratile, nastavile smo užurbanu pripremu za Lalu, a od 1-5.avgusta pomoć su nam pružile naše predivne volonterke i volonteri!

I, konačno, 6.avgusta, održano je treće izdanje LALA Earthland festivala u Mošorinu!

Od 18. do 21.avgusta, jedan deo ekipe bio je na Regio Earth festivalu u Mađarskoj, a ja sam držala radionice na Festivalu ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci <3

Narednog dana, 22.avgusta, počeo je MIS volonterski kamp i trajao nedelju dana sa jednom vrednom i zanimljivom grupom učesnika.

Tokom kampa, 26.avgusta (jer nikako drugačije nije bilo moguće) održao se i prvi ECVET trening u Mošorinu sa naše prve 4 učesnice i jednim učesnikom, uz nadzor iz Češke, Rumunije i Italije:

Mali predah van zemlje desio se 6-8.septembra na Bijenalu Scenskog dizajna, gde sam prisustvovala nekim odličnim predavanjima, brojnim radionicama (za omladince!) i jednom odličnom performansu:

Negde paralelno i između, dešavala se priprema predstave Pradevojčica – iako sam baš mnogo srećna što sam bila deo ovako jednog zanimljivog procesa i ekipe, mnogo mi je žao što nisam uspela da budem prisutnija!

Septembar je, konačno, doneo povratak u Mošorin – ekipa iz Belog Blata obnovila je trščani krov, majstor Mićko prezidao dimnjake, učvrstio krovnu konstrukciju i gotovo potpuno podaščao potkrovlje…

A, onda sm planirala da do zime samo radim u Mošorinu… a završila sam na umetničkoj praksi u Insbruku od 8.oktobra do 9.novembra, zahvaljujući NKN i MagicCarpets platformi s početka priče:

Na zasluženo letovanje išli smo krajem novembra na Kipar, gde smo otkrili mnogo predivne zemljane arhitekture;

a godinu završili studijskom posetom udruženju Città della terra cruda na Sardiniji, zahvaljujući konkursu za mobilnost umetnika Ministarstva kulture :)

15.decembra učestvovala sam na NASTAVAK KULTURE U KULTURI KRAJA
(iskren razgovor) u KBC (Kulturnom centru Beograda) koji su inicirali Danica Jovović Prodanović, Milja Vuković, Goran Tomka i Višnja Kisić. Bilo je baš inspirativno!

O svakoj od ovih poseta i aktivnosti biće više reči u narednom periodu. Do tad, spremamo i osmišljavamo nove projekte, a godinu započinjemo tradicionalnim online kursom za zemljanu arhitekturu! Pratite nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *