Almaški lep – izložba

ne sećam se kada i kako smo Tanja Babić i ja smislile da završnu izložbu projekta Almaški lep napravimo zajedno, ali je to bila jedna sjajna odluka! Mislim da je sve krenulo od priče koju smo želele da osmislimo za Regio Earth 2024, te da je ovo bila “samo” jedna probna šetnja.

Tanja je odrasla i živi ovde, poznaje svaki kutak, ali iznad svega – ljude i priče. Sate i sate provele smo zajedno, birajući ulice i dvorišta kojim želimo da prođemo zajedno sa učesnicima.

Osim Violete Đerković, koja je pokrenula i podstakla celu ovu priču, KS Svilara i Kulturni centar Novog Sada podržali su realizaciju celog projekta. Velika pomoć stigla je i od Almašana – prvenstveno Marijana i Ace, a oni su dali ideju o kićenju grada… i tako je krenulo.

MZ Podbara nas je podržala, a podržali su nas i mnogi pojedinci i institucije koji su otvorili svoja dvorišta za nas: Matica Srpska, Centar za reproduktivno zdravlje, Zanatski dom, Paleta prostor, Nevena i Teatar 34, arhitekta Sava Forkapić…

a u neka dvorišta, pošto je bilo baš mnogo vlasnika, ušli smo bez pitanja i uzdali se u novosadsku ljubaznost – i nismo se prevarili. Gotovo svi su bili radosni zbog priređenog iznenađenja, a kućice koje smo ostavili u preko 20 slepih prozora Almaškog kraja još se pominju i pronalaze :)

28.decembra, na neplaniranoj, celodnevnoj i, konačno, poslednjoj radionici projekta Almaški lep crtali smo i bojili kućice – stvarne, izmišljene, željene…na platou i u društvenom centru Kulturne stanice Svilara, jer nas je i sunce podržalo tok dana!

29.decembra, na svakih sat vremena, postavljale smo rezultate ranijih izložbi u dvorišta, da bismo, u 18:00 krenuli u šetnju sa učesnicima.

Zahvaljujući prethodnim bezbrojnim šetnjama, otkrile smo neke, za nas, ali i za druge, do sad neotkrivene, bisere arhitekture i čarobne ambijente. I to nas je podstaklo da planiramo mnoge druge akcije i projekte u kraju.

Jedan od njih je i 6.putujući REGIO EARTH 2024, koji ove godine slavi Almaški kraj i koji će učesnicima pružiti priliku da rade i stvaraju u nekoliko dvorišta u okviru URBAN experience radionica koje smo osmislili, jednodnevnog ECVET treninga ili Sanjarkine pećine u KS Svilara.

A događaj, nakon konferencije, otvaramo još jednom zajedničkom šetnjom 15.jula u 18 časova, za koju je zadužena Tanja, pa eto prilike da nam se još jednom priključite.

Dnevne fotografije su moje (osim one sa posudama – Maja Bogdanović), a večernje Jelene Kovačević Vorgučin, a kolaži su deo rezultata umetničke rezidencije sa Kulturanova u Novom Sadu u okviru ThisPlaced projekta i kolektivne izložbe otvorene u Američkom kutku 9.maja 2024.godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *