Almaški lep – radionice

22.april-29.decembar 2023, Plato ispred KS SVILARA, Novi Sad

Projekat “ALMAŠKI LEP” u upotrebu je vratio najstarije materijale za gradnju u Almaškom kraju: pruće i lep (blatni malter) i podsetio na njihovu jednostavnost, lepotu i bezvremenost. Projekat je činila serija radionica u okviru kojih su se koristiti prirodni materijali i kroz koje su se napraviti različiti lepi i korisni predmeti – lopte, ciglice, murali, torbe, kućice, lampe… Bio je namenjen svim generacijama i otvoren za sve stanovnike, prvenstveno, Almaškog kraja, ali i za sve zainteresovane koji su želeli da upoznaju ovaj lepi novosadski kraj.

Projekat je obuhvatio sledeće radionice:

1) izrada kuglica od zemlje, 22.april 10-12h, Plato ispred Svilare

Na Dan planete zemlje, učili smo kako da pravimo kuglice od zemlje. Kada se prosuše, one se glačaju dok se ne postigne mermerni sjaj. To je tradicionalna japanska tehnika zvana “dorodango” kojom su deca vežbala finu motoriku, a mi smo želeli da, tokom radionice, napravimo sve planete Sunčevog sistema. Napravljene kuglice bile su prikazane na šetajućoj izložbi 29.decembra.

2) dijagnostika jedne kuće u Almaškom kraju, 10.maj 10-12h

U Almaškom kraju postoji veliki broj starih kuća od zemlje. Posetili smo neke od njih i pokušali da, zajedno sa zainteresovanim učesnicima, ukažemo na sve probleme, pronađemo potencijalne uzroke i moguće načine obnove kako ove, tako i većine vojvođanskih kuća. Osim toga, učesnici su pronašli i fotografisali svoje omiljene kuće i ulice u kraju i podelili sa ostalim učesnicima.

3) izrada ćerpiča i pogađajuća radionica, Plato ispred Svilare, 24.maj 10-12h

Tokom ove radionice, od almaške zemlje, pravili smo ciglice, kakve su se ovde pravile pre 300 godina. Osim ove radionice, imali smo i pogađajuću radionicu, tokom koje su učesnici, dodirom, ispitivali različite teksture materijala.

4) moleraj radionica na materijalu i na torbama, Plato ispred Svilare, 14.jun 18-20h

Moleraj su nekada žene koristile za dekoraciju zidova. Mi smo, istim valjcima, tradicionalne šare nanosili na tekstil – na torbe, ali i druge odevne predmete koje su učesnice donele.

 5) mural od blatnih maltera, Plato ispred Svilare, 28.jun 10-12h

Poslednja radionica u prolećnom ciklusu bila je posvećena dekorativnim blatnim malterima i izradi više manjih murala.

Na jesen smo imali još 5 radionica.

6) izrada posuda od nepečene zemlje, 2.oktobar, 16-18č

Tokom ove radionice, učesnici su se upoznali sa mešavinom zemlje i vlakana i imali priliku da naprave posude i predmete različitih oblika.

7) izradu lampi od pletera, 3.oktobar, 16-18č

Radionicu je vodio predivni i multitalentovani Goran Novakov iz Novog Kneževca, a učesnici su naučili kako da pletu lampe i posude.

8) dekoracija posuda od zemlje, 4.oktobar, 16-18č

Na ovoj radionici smo dekorisali dva dana ranije napravljene posude od zemlje, koje su postale veoma lepe i šarene.

9) bojenje kućica Almaškog kraja, 5.oktobar, 10-12č

Radionicu je vodila Aleksandra Jevtić, po zanimanju arhitekta, a po opredeljenju veliko dete, koja obožava da se igra, a njene igračke su papiri, makaze i boje. Radeći sa svojim detetom, shvatila je da, razvijajući kreativnost, pripremamo decu za život i prevazilaženje izazova, kao i za pronalazak rešenja za neke buduće probleme i situacije.

10) radionica sa studentima Scenske arhitekture, 7.novembar, 10-12č

Poslednja planirana radionica održana je 7.novembra, sa studentima prve godine Scenske arhitekture i profesoricom Tanjom Babić i bila je veoma uzbudljiva! Nakon šetnje, prvo su skicirali na papiru svoje utiske o Almaškom kraju, a potom ih preneli na blatne maltere.

Početna ideja bila je da prikažemo sve radove na kraju. Kako sam provela sate i sate šetajući krajem i praveći razne slojeve kraja, sa Tanjom Babić smo dogovorile da uradimo još jednu radionicu, 28.decembra, kako bismo napravile kućice i okitile Almaški kraj pred Novu godinu.

29.aprila postavile smo izložbu u raznim dvorištima Almaškog kraja, ali mislim da ta avantura zahteva posebnu priču :)

Projekat su podržali KS Svilara, Almašani i MZ Podbara, kao i stanovnici Amaškog kraja, Novog Sada, Vojvodine, pa i Srbije i zahvalni smo na svemu!

Posebnu zahvalnost dugujem Violeti, koja mi uvek da potpunu slobodu i podstakne kreativnost. Osim nje, koja je pokrenula celu ovu priču, KS Svilara i Kulturni centar Novog Sada podržali su realizaciju celog projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *