istorija severnog zabata

mislim da istorija ovog našeg zabata priča priču celog našeg dugogodišnjeg posla u Mošorinu, na mnogo načina :) pa, evo kako je sve počelo:

2010.sam dobila kuću, a zabat je izgledao ovako – zidan je ćerpičem, ali se gotovo potpuno urušio, kao i štala i šupa do njega.

tek godinu dana kasnije smo sve raščistili i “privremeno” ga zaštitili štukaturom (jednoslojnom trskom na drvenoj strukturi), kako severni zid od naboja i tavanicane ne bi dalje propadali.

to “privremeno” se pretvorilo u nekoliko godina, kao i u svemu… jer, bilo je mnogo drugog posla, na sve strane. konačno, 2015, skidamo trsku:

postavljamo drvenu konstrukciju:

pripremamo mnogo, premnogo “light clay” (zemlja-slama) za ispunu:

ali, pre zime završavamo samo donji deo:

2017. zabat je završen i, konačno, omalterisan dvoslojnim blatnim malterima:

i okrečen :)

ali, severna strana, veoma mali prepust tavanice i ostalo, brzo su uzrokovali guljenje kreča – toliko, da, ako nema druge opcije, mislim da je bolje da samo stavite sloj “žrtvujućeg” sloja blatnog maltera i da ga obnovite svakih par godina, nego da morate da gulite kreč, pa radite to isto:

2021.konačno nam je dosadilo da gledamo oguljeni kreč, pa je zabat obložen drvetom – drvo je zaštićeno sa 3-4 premaza, Mićko je svaku donju ivicu letvu fino zasekao, tako da smo zabat rešili trajno – ako se izuzme farbanje svakih par godina.

za kraj, možete pogledati proces postavljanja dasaka na kome je radila kompletna porodica Rešković. posebnu pažnju obratite na veoma zauzetog gospodina u donjem desnom uglu :)))

ukoliko želite da saznate više o ovim i drugim radovima, online kurs zemljane arhitekture počinje 25.februara. ako ste više za akciju – pratite nas, jer uskoro stižu objave o ovogodišnjim planovima i radionicama :)

2 thoughts on “istorija severnog zabata

  1. Kakva umetnost! Kakav divan rad. Svaka Vam čas, Vama i Vašem timu. Ima li mesta za još jednog vedrog, vrednog čestito člana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *