otvaranje radnje i subvencije :)

ne volim papire, papirologiju i ostalo. kada sam kupovala kuću, mislila sam: ja baki novac, ona meni ključ ;) onda sam naučila da je put malko duuuuuži i teži…
za sve vas koji ste me pitali (ili planirate da me pitate) kako da otvorite firmu, dobijete bespovratni kredit za samozapošljavanje i ostalo…
zvuči komplikovano, ali nije. nemojte da se obeshrabrite! vredi pokušati :)logo i podaci
bespovratna subvencija
prvo, za dobijanje subvencije (160.000 dinara = pokriva troškove minimalnih poreza i doprinosa, kao i knjigovođu za godinu dana, koliko po ugovoru morate da imate otvorenu firmu!) potrebno je da ste na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje (gde se javljate svaka tri meseca), da ste prošli obuku za preduzetnika (prijavite se, ja sam je prošla pre 5 godina!) i da popunite biznis plan… za Novi Sad, šta se tražilo na konkursu ove godine, pogledajte na linku (sad je mnogo jednostavnije, jer imate i ono što se najviše boduje, pa se prilagodite.)
ako vam odobre sredstva, pismeno vas obaveste, a vi ste dužni da, u roku od 45 dana, pripremite sledeću dokumentaciju: kopija rešenja o upisu u registar, PIB-a i MB-a (dobijete kad otvorite firmu), prijave na obavezno soc.osiguranje (dobijate u APR-u),ugovora sa bankom o otvaranju računa, kartona deponovanih potpisa, lične karte, vlasničkog lista prostora i sve kopije za žiranta: lične karte, potvrde iz njegove firme, kao i 2 menice (koje kupujete u banci za 50 dinara po komadu),originale donosite na uvid. sastanak se zakazuje, povedete svog žiranta i završite sve u roku od pola sata. ne znam kakvi su na drugim mestima, ali u NS-u su fantastični, ljubazni i maksimalno profesionalni, pogotovo jedna Danijela :)!
za nedelju dana mi je novac bio na računu.

kako otvarate firmu?
na sajtu APR-a pročitate uputstva i skinete obrazac za osnivanje. visina naknade za osnivanje je 1.500 dinara i uplaćujete je na 840-29771845-59 sa pozivom na broj 04. potrebna vam je još fotokopija lične karte. ova procedura obično traje 5 radnih dana, ali može i kraće – možete pratiti na sajtu APR-a!
u APR-u dobijate MB (matični broj) i PIB (poreski identifikacioni broj), pa sa tim dokumentima idete da napravite pečat (u zavisnosti od veličine, košta do 2.000 dinara.)
nakon što ste dobili pečat, idete u banku da otvorite račun. da biste otvorili račun, potrebna vam je kopija lične karte, dokumenta iz APR-a, kao i obrazac OP (overa potpisa), koga overavate u gradskoj kući (380+30+90=500 dinara.)
za par dana imate otvoren račun, pa idete u APR opet, da promenite podatke! potrebna vam je popunjena prijava sa dodatkom, kao i uplata od 750 dinara na račun 840-29771845-59, poziv na broj 04-… (u nastavku obavezno matični broj radnje!)

prevoz
pripremite se za puno jurnjave  tamo-amo. moj predlog (bar ako živite u NSu): bicikl je najbolji rešenje za to :) a nije loše ni da imate neku knjigu uz sebe, “ubrzava” čekanje u redu.

eto tako. sad vam / nam samo ostaje da nađemo posla :) srećno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *