Almaški LEP

Projekat “ALMAŠKI LEP” u upotrebu vraća najstarije materijale za gradnju u Almaškom kraju: pruće i lep (blatni malter) i podseća na njihovu jednostavnost, lepotu i bezvremenost. Projekat podrazumeva seriju radionica u okviru kojih će se koristiti prirodni materijali i kroz koje će se napraviti različiti lepi i korisni predmeti – lopte, ciglice, murali, torbe, kućice, lampe… Namenjen je svim generacijama i otvoren za sve stanovnike, prvenstveno, Almaškog kraja, ali i za sve zainteresovane koji žele da upoznaju ovaj lepi novosadski kraj.

Projekat obuhvata sledeće radionice:

1) izrada kuglica od zemlje

datum: 22.april 10-12h, Plato ispred Svilare

Na Dan planete zemlje, naučićemo kako da pravimo kuglice od zemlje. Kada se prosuše, ove kuglice se glačaju dok se ne postigne mermerni sjaj. Ovo je tradicionalna japanska tehnika zvana “dorodango” kojom su deca vežbala finu motoriku, a mi ćemo se potruditi da, tokom radionice, napravimo sve planete Sunčevog sistema. Napravljene kuglice će biti prikazane na izložbi u oktobru.

2) dijagnostika jedne kuće u Almaškom kraju

datum: 10.maj, 10-12h

U Almaškom kraju postojiveliki broj starih kuća od zemlje. Posetićemo jednu od njih i pokušati da, zajedno sa zainteresovanim učesnicima, ukažemo na sve probleme, pronađemo potencijalne uzroke i moguće načine obnove kako ove, tako i većine vojvođanskih kuća.

3) izrada ćerpiča i pogađajuća radionica, Plato ispred Svilare

datum: 24.maj, 10-12h

Tokom ove radionice, od almaške zemlje, pravićemo ciglice od zemlje, kakve su se ovde pravile pre 300 godina. Ciglice će biti prikazane na izložbi, nakon čega će učesnici koji su ih pravili moći da ih odnesu kao suvenire. Osim ove radionice, imaćemo i pogađajuću radionicu, tokom koje će učesnici, dodirom, ispitivati različite teksture materijala.

4) moleraj radionica na materijalu i na torbama, Plato ispred Svilare

 datum: 14.jun, 18-20h

Moleraj su nekada žene koristile za dekoraciju zidova. Mi ćemo, istim valjcima, tradicionalne šare nanositi na tekstil, koji će biti deo izložbene postavke. Moleraje ćemo raditi i na torbama, koje će učesnici koji su ih izradili moći da preuzmu nakon završetka izložbe.

 5) mural od blatnih maltera, Plato ispred Svilare

datum: 28.jun, 10-12h

Poslednja radionica u prolećnom ciklusu biće posvećena dekorativnim blatnim malterima i izradi više manjih murala. Murali će biti izloženi na završnoj izložbi.

Osim ovih radionica, na jesen planiramo održavanje još četiri radionice: izradu posuda od nepečene zemlje (1.radionica), dekoraciju ovih posuda (2.radionica), bojenje kućica Almaškog kraja i izradu lampi od pletera. Sve izrađene predmete prikazaćemo na završnoj izložbi.

Tokom jesenje izložbe, osim prikazivanja svih predmeta koje smo prethodno napravili, biće priređeno i nekoliko manjih interaktivnih instalacija: eksperimenti sa zemljom, puzajuća radionica i slaganje ciglicama.

Radionice vodi Dragana Kojičić, samostalna arhitektkinja sa specijalizacijom za zemljanu arhitekturu i doktorandkinja Scenske arhitekture, tehnike i dizajna. Dragana je, u okviru “Umetnici Sad” na platou ispred KC Svilare realizovala nekoliko radionica kroz projekat “U zemlji dudova”, a u okviru Kaleidoskopa kulture 2021.godine 6 putujućih radionica pod nazivom “Stanice od/do zemlje”.

Projekat podržava KC Svilara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *