onlajn predavanje: Žene u savremenom likovnom stvaralaštvu

13.decembar, 19h, Zoom

sa ogromnim zadovoljstvom, a uz podršku Rekonstrukcija ženski fond, pozivamo vas da nam se pridružite na onlajn predavanju “Žene u savremenom likovnom stvaralaštvu – MONUMENTALNA SAVREMENA SKULPTURA VAJARKI U TERAKOTI IZ KOLEKCIJA TERRA” 13.decembra u 19 časova, koje će voditi Verica Nemet, kustoskinja i istoričarka umetnosti.

Biljana Popović (autor fotografije Vladimir Sretenović)

ovo predavanje dotaknuće umetničko stvaralaštvo šest srpskih akademskih vajarki koje su učestvovale na Internacionalnom simpozijumu skulptura od terakote Terra u Kikindi, tokom proteklih 40 godina postojanja istog. Iako su aktivno stvarale i oplemenjivale našu nacionalnu vajarsku scenu od osamdesetih godina prošlog veka pa sve do danas, postavlja se pitanje koliko je javnost zaista upoznata sa stvaralaštvom ovih umetnica. Oslanjajući se na problematiku vidljivosti i valorizacije 26 umetnica na vajarskoj sceni Srbije, tema pravi jedan kratak osvrt razmatrajući diskurs, uloge i pozicije umetnica u ovom mediju – skulpturi. Paralelno, sagledava se i kontekst odnosno boravak predstavljenih umetnica na Simpozijumu Terra tokom kojeg je odrađena monumentalna skulptura od terakote.


cilj predavanja je promena postojeće prakse u svim umetničkim oblastima, a posebno u oblasti vizuelnih umetnosti kroz kritičko preispitivanje, umetničku i istraživačku praksu, menjanja kriterijuma i jačanje teorijskog konteksta kao i nove interpretacije u oblasti vizuelnog stvaralaštva žena.

predavanje će trajati oko 45 minuta, nakon čega možemo imati kratku diskusiju. pridružite nam se putem linka ili:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/81043721922?pwd=SDlTY09CZEwvOW8rRitQUDY5WlRCUT09

Meeting ID: 810 4372 1922
Passcode: KFZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *