malterisanje u Titelu

avgust 2020.

Aleksandar me pozvao da pogledam kuću u Titelu koju je kupio – iako spolja ne izgleda ništa posebno, unutra je prostrana i predivna… iako sam imala već dosta posla, ovo nisam mogla da odbijem. dogovoreno je da mu obučim majstore, ali smo ostali malo duže :)

bilo je tu raznih tehnika, raznih materijala… hteo je da sve pokrije blatnim malterima, kako je nekada i bilo. kuća je jako dobro zidana i sa veoma zanimljivim detaljima :)

pošto je na nekim zidovima bilo razlike od 10 i više centimetara, prvi sloj za nanošenje je bio zemlja+slama. htela sam samo da testiram, a prvog dana smo uradili donji deo jedne sobe, samo nas dvoje.

narednih dana priključuje se ekipa: Mile, Sveta i Steva. isprva su bili malo skeptični što se zemlje tiče, ali se posle činilo da uživaju :)

Sveta nam je pripremao materijal, a mi malterisali.

dosta brzo smo napredovali, ali se, iako je bio avgust, sve sporo sušilo, jer je noću bilo zatvoreno – naročito oni delovi sa puno maltera…

posle par dana, kad je sve već išlo svojim tokom, ja sam otišla na kratak predah do Toplog dola, a ekipa je nastavila.

pre odlaska, ipak sam poželela da dam malo skulptoralnih elemenata uglovima…

a Sveta je ispratio ideju, pa je dobijena i zanimljiva niša :)

po povratku, i kad je deo zidova bio suv, krenuli smo sa drugim slojem (prethodno urađeni testovi: 1 zemlja + 2 peska + 1 pleva.)

i evo kako izgleda ono “mešovito” kupatilo :)

uz odobrenje ženskog dela porodice, omalterisan je i gornji deo kuhinje. kako vidimo da dobro rade i bez nas, mi se povlačimo, a ekipa nastavlja do zime… osim prizemlja, malterišu i potkrovlje.

naravno da ovo ne bi bilo moguće bez mog najvernijeg pratioca i pomoćnika :)

evo kako teku radovi, a ovde je i kratak prilog sa mojtitel :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *