BEkREf

BALKAN EARTH konferencija & REGIO EARTH festival, Titel-Mošorin

Veoma smo ponosni što će Klub finih zanata ove godine biti domaćin velike regionalne BALKAN EARTH konferencije (23-25.avgust, Titel) i REGIO EARTH festivala (26.avgust-1.septembar, Mošorin.)

projekat podržali: Rekonstrukcija ženski fond, opština Titel, Francuski institut, Italijanski institut za kulturu.

Cilj BALKAN EARTH konferencije je okupljanje predstavnika 12 balkanskih zemalja, radi upoznavanja zemljane arhitekture regiona, njenog alarmantnog stanja, ali i potencijala koje ono u sebi ima, budućoj saradnji i zajedničkim projektima. Pre upoznavanja sa našim nasleđem, nekoliko najznačajnijih profesora i praktikanata zemljane arhitekture iz sveta će nam pričati o svojim iskustvima, istraživanjima, saradnjama, projektima… A započećemo još jednu zanimljivu temu – o ženama u zemljanoj arhitekturi. Nakon predstavljanja nasleđa regiona i izleta po okolini, planirana je diskusija o potencijalnoj saradnji. Konferenciju prate dve izložbe: putujuća izložba “Zemljana arhitektura danas” i “Zemljana arhitektura Balkana”.

BE konferencija je namenjena predstavnicima 12 zemalja (oko 30 učesnika), ali i institucija za očuvanje kulturne baštine i njihovih zaposlenih iz Srbije i regiona, studentima arhitekture, konzervacije, građevinarstva, održivog razvoja, graditeljima u sopstvenoj režiji, majstorima, zanatlijama itd. Konferencija se održava na engleskom jeziku.

Regio Earth festival je putujući festival zemljane arhitekture, dizajna i umetnosti, nastao na inicijativu Sárkollektíva (Mađarska, 2017.) i TeRRApia (Rumunija, 2018.) Festival okuplja i povezuje zaljubljenike u zemlju i specijaliste iz Centralne i Istočne Evrope. Fokus festivala je na zajedničkom zemljanom nasleđu u regionu i potrazi za modernim načinima integrisanja u trenutne socio-kulturne dinamike. Ovogodišnji festival dešava se u Klubu finih zanata u Mošorinu i ima za cilj da, kroz više od 15 radionica, pokaže primenu zemlje na različite načine: od info table, preko klupe, blatnih maltera, do izgradnje zidova od zemlje.Takođe, predviđene su i radionice za decu, za mame sa decom, a poslednjeg dana, svi zainteresovani moći će da vide šta je to urađeno tokom ovih 5 dana zajedničih radova tokom “otvorenih vrata”.

RE festival je otvoren za javnost iz regiona, ali i za Evropu: graditelje u sopstvenoj režiji, učenike tehničkih škola, studente arhitekture i konzervacije, majstore, decu… Jezici festivala su engleski, srpski, mađarski, francuski…

PROGRAM
BE konferencija

23.avgust 2019: predavanja o zemljanoj arhitekturi u svetu: Dragana Kojičić (Srbija), Leo Bulico, Amaco (Francuska), Zuzana Kierulfová (Slovačka), Gernot Minke (Nemačka) i žene u zemljanoj arhitekturi: Elena Palacios (Španija), Lydie Didier (Francuska), Daphna Yalom (Izrael)
prateća izložba: Zemljana arhitektura danas (Francuska)
24.avgust 2019: zemljana arhitektura Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Albanije i Grčke
prateća izložba: Zemljana arhitektura Balkana
25.avgust 2019: obilazak kuća od zemlje u Titelu, crkava u Ečki i Botošu i okrugli sto o potencijalima i budućim projektima (Belo Blato)

preuzmite pdf sa detaljima BE konferencije.

7-dnevni RE festival:
26-30.avgust 2019.

1) glavna radionica: učionica od zemlje Vinko (Hrvatska), Adam (Mađarska), Bojan (Srbija)
2) testovi zemlje + blatni malteri: Alina i Alesandro (TERApia, Rumunija)
3) info tabla: japanski malteri, Gergeli Barna (Mađarska-Japan)
4) klupa od naboja: Bojan Roganović (Srbija)
5) bublje : Janoš Gašpar (Sárkolektíva, Mađarska)
6) blatni malteri na slami: Gabriela Reveš (Mađarska)
7) dekorativni blatni malteri: Isabella Breda (Italija)
8) radionice otkrivanja materijala: An Lemarquis (Francuska)

jednodnevne radionica (27-30.avgust) više detalja uskoro!
9) izrada sedalica za stolice od rogoza: Proizvodi od rogoza, Zrenjanin (Srbija)
10) izrada suncobrana od trske: Jugotrska, Belo Blato (Srbija)
11) moleraji i krečenje sa mošorinskim bakama, Mošorin (Srbija)
12) radionice arheologije za odrasle: Branka Nestorović (Srbija)
13) radionice maltera za mame i decu: Klaudija Arasena (Čile)

14) predavanje profesora Lehel Horvata
31.avgust
15) radionice za decu: pravljenje ćerpiča – Vinko Šarkanji (Hrvatska)
16) radionice arheologije – Branka Nestorović (Srbija)
Otvorena vrata popodne
31.avgust– 1.septembar
17) zeleni krov (ZMAG, Hrvatska)

više informacija potražite na bekref2019.zemljanarhitektura.com

ako želite da, na bilo koji način, podržite BEkREf, ili znate nekoga ko bi bio zainteresovan – pišite na zemljanarhitektura@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *