MudWoman ;)

sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Rekonstrukcija ženski fond, po treći put, podržala naš projekat – “MudWoman” :)Ove godine i tokom ovog projekta u Mošorinu, odlučili smo da se pozabavimo ne samo zemljom za gradnju, nego i zemljom za sadnju, odnosno zemljom oko samog objekta – kao jednim širim, permakulturnim konceptom ekološkog dizajna, koja podrazumeva ne samo održivu arhitekturu, nego i samoodrživa staništa, gde je potrebno sve pametno postaviti i, uz minimalan utrošak energije, to i održavati.

S jedne strane, radiće se obuka žena za upotrebu zemlje u dekoraciji: od popločanja podova, preko blatnih maltera i reljefa do modernih moleraja. Osim 3 radionice za žene, a na interesovanje velikog broja mama, planirane su i 2 radionice za mame sa decom, tokom kojih će se mame baviti svojim poslom, a deca, u prvoj grupi, praviti ciglice, a u drugoj – kućicu od napravljenih ciglica. Radionice vode Dragana i Bojan Kojičić.

S druge strane, planirano je da se učesnice upute u nekoliko malih tajni permakulturnog projektovanja imanja (ovo nikako nije PDC kurs, tek mala praktična primena jednog malog dela ove ogromne oblasti!): od samog permakulturnog dizajna, preko sadnje, do izrade jezerceta, komposta i visokih gredica uz pomoć različitih materijala koje imamo na raspolaganju (stari crep, neupotrebljiva strara građa i sl.), cold frames-a ili malog staklenika od starih prozora, kao i obnovu kompostnog toaleta – blatni malteri, zeleni krov i separator urina. Radionice vode Ružica Janjić i Ana Teova, permakulturne dizajnerke iz Beograda i Makedonije.

Tokom radionica koje će trajati od aprila do juna, održaće se 6 predavanja pod vedrim nebom: 3 na temu zemljane arhitekture i 3 na temu permakulturnog dizajna.

Nakon radionica, krajem juna, pripremićemo  „otvorena vrata“ – vikend radionicu tokom koje bi siv zainteresovani da pogledaju rezultate projekta i učestvuju u mini-radionicama i demonstracijama.

plan radionica zemljane arhitekture (RZA):
14-15.april, 10-18/17hblatni malteri-skidanje postojećih i izrada novih: guljenje kreča, blatnih maltera, ispune pukotina (zemlja+slama), prvi sloj blatnih maltera 
21-22.april, 10-18h/17h, R1: blatni malteri, prvi i drugi sloj 
28-29.april,10-18h/17h,R1: blatni malteri, prvi i drugi sloj 
5-6.maj, R1: podovi od opeke (iberlauf-geotekstil-pesak)
12-13.maj,R1: podovi od opeke (iberlauf-geotekstil-pesak)
26-27.maj,R2*: reljefi i zgrafito blatni malteri 
2-3.jun, R1: radionice za mame i decu 
9-10.jun, R1: radionice za mame i decu

plan radionica permakulture (PD1-5):
24.maj: uvod u permakutruni dizajn (posmatranje, sektori, zone…); čitanje krajolika; briga za zemlju; izrada uzdignutih gredica i sadnja
25.maj: permakulturna bašta – analiza i priprema zemlje, malčiranje, bašta bez kopanja (P); izrada začinske spitale
26.maj: šta je kompost i kako se pravi? izrada kompostišta
27.maj: izrada keyhole-a
15.jun: obnovljivi izvori energije (5 elemenata); raspodela vode u prirodi, izrada cold frames-a
16.jun: pravljenje jezera i sadnja oko i u jezeru
17.jun: šta je šuma hrane? priprema zemljišta za jesenju sadnju šume hrane; izrada swales – kanala za upijanje vode
23.jun: postavljanje zelenog krova na toalet, skidanje i obnova blatnih maltera
24.jun: obnova blatnih maltera i krečenje, postavljanje urine separatora

30.jun: radionice “otvorena vrata” 

sve radionice zemljane arhitekture su jednodnevne, traju 10-18h subotom i 10-17h nedeljom (pauza 14-15h.) prijava na sve radionice je OBAVEZNA i obavlja se putem formulara do srede u podne u nedelji u kojoj je radionica. cena radionica je, zahvaljujući podršci RŽF, 500 dinara za žene, uplaćuje do petka u nedelji u kojoj se odvija radionica i ne vraća se u slučaju nedolaska. u cenu radionice ulaze sav potreban materijal i pribor za rad, kafa i osveženje. *cena zgrafito radionice (26/27.maj) je 1500 dinara. 

radionice permakulturnog dizajna mogu se pohađati kao jednodnevne ili višednevne (možete se prijaviti na samo jednu ili više njih.) prijava na radionice je OBAVEZNA i obavlja se putem istog formulara do 20.maja za period 24-27.maj, do 10.juna za radionice 15-17.juna i do 20.juna za radionice 23-24.juna. cena jednodnevne radionice je, zahvaljujući podršci RŽF, 1000 dinara za žene (ukoliko planirate da ostanete više dana, smeštaj je u šatorima, a vegetarijanski obroci će biti obezbeđeni i ulaze u cenu radionice, zajedno sa materijalom i priborom za rad.)  avans od 500 dinara se uplaćuje do datuma koji su navedeni (20.maj/10.jun/20.jun) i ne vraća se u slučaju nedolaska.

radujemo se novim radnim avanturama :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.