rekapitulacija 2016.

ovo je jedna od najlepših i najuspešnijih godina za nas… u svakom pogledu.mosorin-2016-rekapitulacija-radovaosim privatnog, tzv. “projekta br.8” :), uradili smo najviše do sad u Mošorinu – zahvaljujući projektu Gradionice, podržanom od strane RFZ i projektu Graditeljke, koje je podržalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

održano je 11 tipova radionica tokom 6 meseci projekta: završena je restauracija prozora i vrata, napravljen trščani krov, letnja kuhinja, testovi mozaika i tadelakta, popločani podovi u dve prostorije, bravarska i limarska radionica, donji deo južne fasade i, najveći uspeh od svega – obnovljena je šupa/radionica (prototip objekta od prirodnih materijala)! jedna od radionica bila je posvećena, sada već tradicionalnoj, mORA – 6. školi zemljane arhitekture.
u radionice je bilo uključeno preko 20 profesionalnih majstora različitih zanata, čime se promovisao i njihov rad, ali i sam zanat. u projektu je učestvovalo preko 100 učesnika, od kojih su veliki broj činile nezaposlene žene, a radionice je posetilo preko 50 zainteresovanih.

nakon radionica, a tokom novembra i decembra, prevedene su izuzetne američke preporuke za gradnju zemljom, a napravljen je i predlog PREPORUKA prilagođenih gradnji u našem području.
održano je prvo onlajn predavanje za Sarajevo, nekoliko predavanja tokom radionica u Mošorinu, kao i predavanje u Beogradu i promocija Priručnika u Novom Sadu.

napisan je rad o radionicama u Mošorinu za Modernu konzervaciju, a snimljeno je i nekoliko priloga za emisiju “Energija na pametan način”.

godina je privedena kraju-hvala svima koji su bili, podržali, pomogli, bodrili, kuvali za nas… najteže su nam pali završni računi, ali su i oni gotovi :) polako pripremamo plan za narednu godinu – čekaju nas mnoga lepa uzbuđenja, pratite nas ovde i na FB grupi i stranici, pa se vidimo i gRadimo s proleća!

2 thoughts on “rekapitulacija 2016.

  1. Poštovanje,

    Inspirativno deluje ovo što radite. Nekoliko godina sazreva u meni ideja da na Besnoj Kobili(planina u blizini Vranja) sagradim kuću koja bi bila u sladu sa prirodom! Plac je na priličnoj kosini! Da li bi mi možda predložili šta bi na ovoj visini od 1500 m, bilo najekonomičnije? Kada organizuje te nove radionice?

    • draga Dobrila, najbolje bi bilo da pogledate kakva je lokalna tradicija – to Vam je najbolji pokazatelj koji su se materijali koristili i na koji način, što, eventualno, možete da unapredite npr.debljinom zidova ili boljom izolacijom. srdačan pozdrav i srećno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *