izložba “oko arhitekture”

Povodom ciklusa izložbi
OKO ARHITEKTURE – Fotografija u arhitektonskom stvaralaštvu97 2012 veliki ateljeiPozivamo Vas na otvaranje treće izložbe 
,,PROCES ARHITEKTONSKE PRAKSE KROZ OBJEKTIV“
Dokumentarna fotografija Dragane Marjanović
četvrtak  13. jun 2013. godine u 18 časova
Prostorije Društva arhitekata Novog Sada, ulica Svetozara Miletića 20

U okviru izložbe ,,Proces arhitektonske prakse kroz objektiv“ upotrebom dokumentarne fotografije biće prikazan razvojni put arhitekte Dragane Marjanović od 2005. godine do danas. Školovanja, istraživanje i usavršavanje u oblasti zemljane arhitekture kao centalne teme profesionalnog rada autorke, biće ilustrovano serijom dokumentarnih, ličnih fotografija. Takođe, značajan deo izložbe biće posvećen prikazu razvoja ,,Centra zemljane arhitekture” u Mošorinu. Niz fotogofrafija dokumentarnog, ali i poetičnog karaktera koje čine izložbu, svedoče o upotrebi toga medija kao sredstva komunikacije, ali i prezentacije u stvaralačkom procesu arhitekata. 

Dragana Marjanović rođena je 1981. godine u Novom Sadu. Dimlomirala ja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu 2005. godine projektom ,,Urbanističko-arhitektonska studija Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici”. U periodu od 2005. do 2008. godine boravila je i stručno se usavršavala u Ruandi (Afrika). Potom je završila dvogodišnje post-master, studije visoke nacionalne škole arhitekture u Francuskoj (Grenobl) i postala specijalista za zemljanu arhitekturu. Stručnu praksu je obavljala na četiri kontinenta – u Evropi (Francuska, Španija i Bugarska), na Bliskom Istoku (Sirija), u Africi (Ruanda) i Južnoj Americi (Kolumbija). U Srbiji, od 2010. godine, kao deo tima ,,Kuća čuvarkuća”, održala je niz predavanja, prezentacija i radionica u cilju širenja znanja, ali i sticanja iskustva o zemljanoj arhitekture. U vojvođanskom selu Mošorinu, u okviru udruženja ,,Klub finih zanata” čiji je predsednik, sa kolegama iz zemlje i inostranstva paralelno radi na rekonstrukciji stare seoske kuće koja bi trebalo uskoro da postane ,,Centar zemljane arhitekture”. Učestvuje u projektu „Vojvodina – nasleđe od zemlje 2010-2014“ i Leonardo projektu za razvoj inovacija “PIRATE 2012-2015″. Živi i radi u Novom Sadu, Zrenjaninu i Mošorinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *