BETA radionica

14.maj, galerija Kolektiv arhitekata, Beograd

Na poziv BETA tima iz Rumunije, organizovala sam 6 mini radionica u okviru njihove izložbe “Enough is Enough” u Galeriji Kolektiv arhitekata u Beogradu.

fotke by Senka Latinović & Bojan Kojičić

Beta 2020 (Temišvarsko bijenale arhitekture) je kulturni projekat Rumunskog reda arhitekata – Teritorijalni ogranak Timiš. Beta 2020 je u svom trećem izdanju, nakon izdanja iz 2018. i 2016. godine, odnosno 9 godišnjih događaja koji su se desili pre njih. Beta je od 2019. godine prioritetni projekat OAR-a i glavni arhitektonski događaj u zapadnoj Rumuniji, sa evroregionalnim uticajem, u saradnji sa Srbijom i Mađarskom.

Izložba Enough is Enough predstavlja desetine projekata – lokalnih i međunarodnih – arhitekata koji kažu „Dosta je bilo“. U okviru BINA, izložba je stigla i u Beograd.

“Vreme je da se arhitekte istupe i preuzmu veću odgovornost za sudbinu naše planete i u potpunosti prepoznaju uticaj svog rada na životnu sredinu. Građevinska industrija troši oko polovinu svih resursa izvađenih iz zemlje i odgovorna je za više od trećine globalne upotrebe energije i emisija, a samo proizvodnja cementa čini otprilike 7% proizvodnje CO2. Smanjenje ovog ekološkog gubitka zahtevaće radikalno novi pristup izgradnji — počevši od načina na koji mi arhitekte pristupamo dizajnu.

Da li zaista moramo da gradimo? Uvek treba da razmotrimo „ne“ kao mogući odgovor. Moramo misliti na naše gradove kao na rudnike zrele za eksploataciju, ponovnu upotrebu, održavanje i transformaciju onoga što već postoji, a ne za rušenje i izgradnju iznova. Ali s obzirom da svetska populacija raste za 2,6 ljudi u sekundi, takođe je jasno da moramo da gradimo za više ljudi, sa manje resursa. Već imamo materijale koji su manje štetni po životnu sredinu — drvo, bambus, zemlja. Moramo ih bolje koristiti i razviti nove, zelenije materijale i metode koji se mogu proizvoditi bez fosilnih goriva, izazivati nultu emisiju CO2, u potpunosti se reciklirati i ne stvarati otpad tokom čitavog životnog ciklusa zgrade.”

pročitajte ostalo na: “Enough is Enough” 

na poziv Eme Cristescu iz Bete, osmislila sam 6 radionica od 45 minuta – 3 za decu, 3 za odrasle. Kako roditelji nisu doveli decu, članovi BETA tima su se igrali sa nama ;)

na pauzi smo skoknuli do botaničke bašte Jevremovac :), pa smo popodne nastavili sa radionicama za odrasle – prva je bila kako napraviti ciglice od zemlje.

nakon ove radionice, počelo je nevreme, pa smo narednu (kuglice) održali unutra. poslednja (sličice) opet je mogla da se održi napolju, jer nam se sunce vratilo. obradovali su nas neki dragi ljudi.

za kraj smo se poigrali slovima koje smo napravili. zadovoljni (i pomalo umorni), vratili smo se kući :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *