kaleidoskop kulture

6-7.septembar 2021, Kovilj / Stepanovićevo / Ledinci / Detelinara / Novo naselje

tokom Kaleidoskopa kulture, održano je 5 radionica u okviru projekta Stanica od/do zemlje u Kovilju, Stepanovićevu, Ledincima, na Detelinari i Novom naselju u Novom Sadu. Projekat je podržan od strane Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Projektom „STANICE OD/DO ZEMLjE“ promovisala se upotreba zemlje i drugih prirodnih materijala koji su neizostavan element Vojvodine i Novog Sada. Veliki deo Novog Sada i Vojvodine građen je zemljom, a veliki broj ovih kuća i dalje postoji, te je ovaj projekat bio poziv stanovnicima Novih mesta da se priključe radionicama i nauče nešto novo, konkretno, praktično i široko primenljivo.Opšti cilj projekta bila je edukacija mladih i podsećanje starijih na zemljanu arhitekturu Novog Sada i Vojvodine, ukazivanje na njihovu primenljivost i u današnjem kontekstu, ne samo kroz arhitekturu, nego i kroz druge vizuelne umetnosti.

Dvodnevni program od 5 radionica bio je prilagođen svim uzrastima, sa željom da se u njega uključi što veći broj zainteresovanih koji će steći znanja i veštine koje mogu nastaviti da primenjuju dalje – na svojim kućama, u svojim umetničkim radovima ili projektima.

Kroz praktične radionice, učesnici su se upoznali sa različitim tehnikama i različitim mogućnostima primene zemlje u arhitekturi, ali i van nje. Ipak, radionice nisu bile same sebi cilj, nego je ideja bila da podstaknu učesnike da, sa napravljenim predmetima, izvedu zajedničku instalaciju/performans na kraju svake od radionica.

6.septembar, 10:00-12:00, Kovilj – materijal (zemlju, plevu, vodu, kalupe), kao i 150-200 ciglica dovezli smo kombijem u Kovilj na prostor parka i pijace. U prvih pola sata sam pokazala kako se prave ciglice od zemlje:

a sa učesnicima smo razmenili veoma zanimljive informacije (kulače su vojvođanski kokošinjci, melez je malter od zemlje i kreča i sl. Potom smo, od postojećih ciglica, napravili malu barku, zaveslali njom po Kovilju, a potom je rasklopili. Za kraj smo dobili malu turu po Kovilju.

6.septembar, 13:30-15:30, Stepanovićevo – ideja je bila da ponovimo situaciju iz prethodne radionice (dovoz materijala i ciglica), učimo kako se ciglice prave u prvih 45 minuta,

a potom pravimo moderan zid upotrebom tradicionalne tehnike ćerpiča i u njemu ostavljamo poruke, nakon čega bismo instalaciju rasklopili i odvezli dalje.

6.septembar, 17:00-19:00, Ledinci – ideja je opet bila da ponovimo situaciju iz prethodne radionice (dovoz materijala i ciglica), učimo kako se ciglice prave u prvih 45 minuta,

a potom pravimo poslednju stanicu od zemlje, osmišljavamo događaj u njoj, a potom rasklapamo instalaciju.

Napravili smo bunar želja za kraj dana.

7.septembar, 10:00-12:00 Detelinara – ideja je bila da drvene kućice iscrtavamo i bojimo zemljanim bojama, a potom izmišljamo priče o tim kućicama, njihovim stanovnicima i životu u njima.

Deca su bila zaista zainteresovana, više od sat vremena su bojili kućice, napravili smo naš grad, koji smo prvo nazvali „Centar“, a kasnije „Šarengrad“,

u njemu smo živeli svi mi, naše porodice, životinje i junaci iz priča :) i moj omiljeni filmić: “zato sto je to vojvođanska i svi to znaju!”

7.septembar, 13:00-15:00, Novo naselje – za poslednju radionicu, planirano je da pravimo kuglice različitih veličina i tekstura,

a potom od njih kreiramo igru (klikeranje, kuglanje ili nešto treće) sa učesnicima radionica.

Ova radionica je bila najposećenija i najduže je trajala.

Bilo je veoma zanimljivo – uvek radije radim radionice na otvorenom, a ovo je bila divna prilika da ih radimo na mestima koja na ovakvu vrstu aktivnosti nisu naviknuta.

Mislim da bi ova praksa trebalo da bude nastavljena, jer donosi zanimljive događaji i u manje sredine i izmešta ih iz velikih gradova.

Zahvaljujem se na divnoj saradnji i nadam se da se družimo i sledeće godine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *