uloga žene u zemljanoj arhitekturi

za sve je krivo jedno veče sa Marijanom i Tacom, koje su me upoznale sa Božom – tema se nametnula, nekako, sama od sebe: pomalo zaboravljena, uloga žene u narodnom graditeljstvu.uloga zene u zemljanoj arhitekturi

u svim kulturama na svetu, muškarci su gradili kuće, a žene su ih (p)održavale! taj posao nije bio nimalo lak, a iziskivao je dosta spretnosti i znanja… koja su gotovo potpuno izgubljena i nigde zapisana!zene u zemljanoj arhitekturi 2u želji da ih pribeležimo, pre nego što bude prekasno, pozivamo vas da nam pomognete! ukoliko poznajete žene, bake, majstorice koje su čuvale (ili još uvek) čuvaju i održavaju kuće po vojvođanskim selima, olepljuju ih, molerišu ili rade nešto slično, molimo vas da nas obavestite ko su, gde su, šta znaju, kao i da nam ostavite njihove ili kontakte porodica, kao i vaš kontakt putem obrasca.zene u zemljanoj arhitekturiposetićemo Majstorice, zapisati recepte, organizovati bar neku radionicu i  podeliti sa vama ova neprocenjiva iskustva!

unapred hvala na pomoći i podršci u pronalaženju graditeljica i čuvarkuća domova i sela :)

2 thoughts on “uloga žene u zemljanoj arhitekturi

  1. Moram da prenes pricu o zeni koja je svu zemlju za kucu od naboja, nabijanicu, kako se kod nas zove, prenela sama na tragacu. Bila je majka u to vreme. Kuca je mala, po sadasnjim prohtevima, s dve sobe kuhinja i spajz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *