vikend kurs zemljane arhitekture

Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Tempus programa, organizuje još jedan UBRZANI VIKEND kurs zemljane arhitekture.UBRZANI VIKEND KURS ZEMLJANA ARHITEKTURAZAŠTO (još jedan) UBRZANI KURS ?
iako je planirano da se održi samo jedan (decembar-januar), zbog velikog interesovanja (koje nismo očekivali), dogovoreno je da se učesnici podele u dve grupe; a naročito zato što veliki broj ljudi nije iz Novog Sada, smatrali smo da bi, svim putnicima, bilo lakše da dođu jedan vikend, umesto pet subota (kao u prethodnom).tehnike gradnje
ZAŠTO (uopšte) KURS ZA ZEMLJANU ARHITEKTURU ?
U sve većoj krizi koja nas je zatekla, okrećemo se alternativnim izvorima energije, lokalnim materijalima i unapređenju tradicionalnih tehnika gradnje. Zemlja je oduvek korišćena na ovim prostorima, o čemu svedoče mnogobrojne kuće u našim selima. Nažalost, uticaj vremena  i neadekvatno održavanje doveli su do propadanja većine njih. Ovo je prilika da naučimo kako neke od njih možemo spasiti, prvo kroz teoriju, a zatim i praktično; a sa željom da jednog dana gradimo moderne objekte od zemlje, prilagođene vremenu i načinu savremenog života.
Kroz ovaj kurs upoznaćemo se sa prednostima i manama zemlje kao građevinskog materijala, tehnikama gradnje, dijagnostikom postojeće zemljane arhitekture i patologija koje se najčešće javljaju na ovakvim kućama, modernom zemljanom arhitekturom, a naučićemo i kako se rade testovi zemlje, stabilizacija i obrada površina.
KOME JE KURS NAMENJEN?
Kurs je namenjen svim zainteresovanim studentima  arhitekture, građevine, ekologije i sličnih interesovanja, koji, na ovaj način, dobijaju uvid u još jedan od interesantnih građevinskih materijala koji se vrlo malo izučava tokom osnovnih studija; što otvara mogućnost za kasnije obavljanje studentske prakse tokom „Letnje škole zemljane arhitekture  u Mošorinu“. Osim toga, dobra je priprema za sve zainteresovane za apliciranje na post master DSA Terre uokviru CRAterre programa na Visokoj nacionalnoj školi arhitekture u Grenoblu, a otvara i razne druge mogućnosti i perspektive za saradnju.
Osim studentima, kurs je namenjen i svim drugim zainteresovanim pojedincima, iz struke ili izvan nje, koji bi želeli steći osnovna znanja u ovoj oblasti, razumeti materijal zemlju ili graditi u sopstvenoj režiji.
predavanja konzervacijaUSLOVI UPISA
Potrebno je popuniti onlajn prijavu: prijava, u kome se navode motivi i razlog prijave, kao i očekivanja od ovog kursa.
STRUKTURA KURSA
Kurs će se održati za vikend 7, 8 i 9.marta na Departmanu za arhitekturu u Novom Sadu, u pet nastavnih blokova od po 3 sata, a teme su sledeće:
I zemljana arhitektura i konstruktivne kulture (7.mart, petak, 16:30-19:30)
istorijski i kulturni uvod, upoznavanje sa  istorijom zemljane arhitekture u svetu
II tehnike gradnje zemljom (8.mart, subota, 10:00-13:00)
u svetu i najrasprostranjenije tehnike kod nas
III nasleđe (8.mart, subota, 15:00-18:00)
dijagnostika, konzervacija, vojvođansko nasleđe od zemlje
IV moderna zemljana arhitektura (9.mart, nedelja 9:00-12:00)
primeri iz sveta
V sastav zemlje, testovi i stabilizacija, obrada površina (9.mart, nedelja 13:00-16:00)
testovi i vežbe sa različitim stabilizatorima,  blatni malteri02 kurs zemljana arhitektura blok IVINFORMACIJE O PROGRAMU KURSA
Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu pokrenuo je prvi „Kurs za zemljanu arhitekturu“ u Srbiji i širem regionu, jer, kao centar regiona građenog zemljom, ima obavezu i želju da pokuša da ukaže i sačuva ovo zanemareno bogatstvo različitih tehnika na ovom našem malom prostoru.
Nastava se održava na srpskom jeziku, a vodi je Dragana Kojičić, bivši student Departmana za arhitekturu i urbanizam, a trenutno jedini stručnjak zemljane arhitekture kod nas, sa specijalizacijom DSA Terre 2008-2010 i višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa zemljom.
ROK ZA PRIJAVU
Za kurs je (iz prošlog roka) prijavljeno 10 učesnika, pa ostaje još 10-ak mesta. Prijava je otvorena do 21.februara 2014.godine, odnosno dok se broj ne popuni.
KOTIZACIJA
Cena kursa je 5.500 dinara i uplaćuje se na račun fakulteta, a biće dostavljen prijavljenim kandidatima po završetku konkursnog roka (nakon 21.februara.)
DODATNE INFORMACIJE
učesnici dobijaju sertifikat o 15-časovnom kursu za zemljanu arhitekturu. Ovaj sertfikat (još uvek) ne nosi nikakve dodatne bodove u daljem školovanju. Za sve ostale informacije možete kontaktirati direktno Draganu Kojičić na  dramarchin@gmail.com ili možete pogledati informacije na sajtovima: www.arhns.com i
zemljanarhitektura.com00 zimski kurs blok V testovi i malteri

3 thoughts on “vikend kurs zemljane arhitekture

    • Draga Tijana, hvala na interesovanju :) kursa neće biti pre sledeće zime… ali će biti radionica i raznih drugih akcija u Mošorinu… ako želiš, mogu da dodam tvoju mejl adresu na mejling listu, pa da budeš obaveštena o svemu što se dešava. pozdrav, Dragana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*