LALA festival II

This image has an empty alt attribute; its file name is lala-earthland-vet.jpg

u ovo čudno vreme, čini se da je jedino promena stalna…

o prvobitnoj ideji LALA festivala možete pročitati ovde.

zbog svega što se u proteklim danima desilo (o čemu možete pročitati izjavu i poziv na razum), poslednja odluka je da LALA festival bude održan, zbog bezbednosne procene, nedelju dana kasnije, 25-28.juna, što je uslovilo i neke izmene u programu. Sa svim prijavljenim učesnicima biće dogovoren način učešća, a za sve vas koji se još niste odlučili – pogledajte dopune i priključite se nekoj od otvorenih sesija ili radionica! A imamo i jedno divno iznenađenje za poslednji dan – predavanje “tajne lesne prašine”!

Radujemo se, uprkos svemu! Hvala na razumevanju i strpljenju.

Festival će se održati u sedištu Kluba finih zanata u Mošorinu. Molimo učesnike da ponesu maske i rukavice.

A LALA,

LALA je sad postala mnogo više od festivala.

Ona je otpor rušenju ideala.

Program je u nastavku:

Četvrtak, 25.jun

17:00-19:00 – body paint, izrada maski & izložba o zemljanoj arhitekturi. Radionice vodi nekoliko trenera i predavača na bezbednoj razdaljini. Učešće je besplatno, ali je obavezna prethodna najava na formularu do 24.juna.

This image has an empty alt attribute; its file name is marta-body-paint-1024x560.jpg

Petak-subota-nedelja, 26-27-28.jun

1. RADIONICE obuhvataju radionice za decu (RD) i radionice za odrasle (RO) i održavaju se svakog dana 9-12 i 14-17 časova. Kapacitet po radionici je 5 osoba. Radionice su tročasovne i možete se prijaviti samo za jednu ili dve radionice u toku dana. Prijave su moguće do 24.juna, odnosno dok se mesta ne popune, pa požurite da izaberete radionicu!

Svaka radionica je posebna celina. Kroz jednu radionicu proći ćete deo procesa praktično, a deo će Vam biti objašnjen / prikazan. Zbog načina rada sa prirodnim materijalima i potrebe za sušenjem, nije moguće proći kroz sve faze, ne u jednoj radionici, nego ni u tri dana, a verovatno ni u tri godine! Shvatite ove radionice kao prozor u svet rada sa ovim materijalima, proces koji započinjete i koji ćete nastaviti samostalno, sa nama ili na nekom drugom mestu, tokom godina koje dolaze. Uživajte u tom procesu i ne opterećujte se previše!

1.1. scenografija od prirodnih materijala (RO) 26-27.jun, 9-12č

This image has an empty alt attribute; its file name is dragana-scenografija.jpg
by Mihajlo Vujasin & lehm-desing-raum.de

Scenografija je zamišljena kao multifunkcionalni, rasklopivi skup paravana od drveta i zemlje, koji mogu služiti za različite scenografije, ali i kao paneli za postavljanje crteža, obaveštenja, informacija itd. U postojećim drvenim okvirima, učesnici će raditi blatne maltere i završne obrade – dekoraciju u vidu reljefa i zgrafito tehnike. Radionicu vodi Dragana Kojičić, arhitektkinja sa specijalizacijom za zemljanu arhitekturu. Kapacitet: 5 odraslih učesnika po radionici, prijava putem formulara. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara.

1.2. izrada maski od prirodnih materijala (RD/RO) / 27.jun, 9-12 i 14-17 č

This image has an empty alt attribute; its file name is ana-s.jpg
by Ana Štukelja / Achim Flori & Cosmin Neagu

Radionice vodi Ana Štukelja, arhitektkinja po struci (koji žonglira sa bojicama u jednoj ruci!) iz Smedereva, osnivač Patkozec – stvaralaštvenog igrališta. Na radionici će se raditi gipsani odlivci (ako se već ne naprave u četvrtak), da bi potom kreirale maske od zemlje i drugih materijala. Kapacitet: 5 osoba po radionici, prijave putem formulara za odrasle i decu. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara, za decu su radionice besplatne.

1.3.  izrada polica-košnica od pruća, zemlje i slame (RO / RD) / 26-28.jun, 9-12 i 14-17č

This image has an empty alt attribute; its file name is olja-kosnice.jpg
by internet & Olja Todosijević

Radionicu izrade košnica vodi Olja Todosijević, umetnica iz Tavankuta i vlasnica zanatske, umetničke radionice Lenkush Studio. Olja, takođe, vodi radionice za gradnju zemljom za decu iz subotičkih osnovnih škola i škola iz okoline, kao i za odrasle. U okviru LALA festivala, radiće viseće police, inspirisane pletenim košnicama – pletarama, kao police za odlaganje.  Osim pletenja, učesnici će olepljivati košnice blatnim malterima i dekorisati ih. Kapacitet: 5 osoba po radionici, prijava putem formulara za odrasle i decu. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara, za decu su radionice besplatne.

1.4. izrada kućice od pruća i zemlje (RO / RD) / 27-28.jun, 14-17č

This image has an empty alt attribute; its file name is ruzica.jpg
by Ružica Arsenijević

Ovu radionicu vode Ružica Arsenijević, arheološkinja i istraživač-pripravnica na Arheološkom institutu u Beogradu i Nikola Jovanović, diplomirani arhitekta, inspirisani dugogodišnjim radom na istraživanju ostataka kuća izgrađenih od zemlje iz perioda od pre 6000 godina. Radionica traje dva dana (20-21.jun) Prvog dana će se fokusirati na pripremu (nabavku i obradu materijala i postavljanje „temelja“), a drugog dana na izradu modela kuće. Kapacitet: 5 osoba po radionici, prijava na linku za odrasle i decu. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara, za decu su radionice besplatne.

1.5. radionica samostalne izrade posuda od zemlje (RO / RD) / 27-28.jun, 14-17č

nažalost, radionica neolitske grnčarije je odložena za neku drugu priliku, pa predlažemo jednu skromnu zamenu – radionicu u kojoj ćete samostalno, uz pisane instrukcije (ili konsultacije sa nekim od prisutnih trenera, ako baš zagusti!) moći da napravite posudu od nepečene zemlje – ako se ne osuši do polaska, možete je poneti i obojiti kod kuće :) radionica je besplatna i za odrasle, kapacitet je 5 mesta po radionici, a prijave su na formularima za odrasle i decu.

1.6  izrada murala (RO / RD) / 27-28.jun, 9-12 i 14-17č

This image has an empty alt attribute; its file name is katarina.jpg
by Bojan Kojičić & Aleksandra Popović

Radionicu murala vodi Katarina Živković,  arhitektkinja sa posebnim interesovanjem za održivu arhitekturu i gradnju prirodnim materijalima, koja je učestvovala na brojnim regionalnim i internacionalnim radionicama i programima, gde je stekla znanja o tradicionalnim tehnikama gradnje i njihovoj upotrebi u savremenom kontekstu. Katarina će, sa malim i velikim učesnicima, klasičnim bojama, ulepšati zid u dvorištu KFZ-a. Kapacitet: 5 osoba po radionici, prijave putem formulara za odrasle i decu. Radionica je besplatna za decu i odrasle, a sponzor su joj OmMade girckalice :)

1.7 izrada džinovskih gnezda (RO), 27.jun (14-17č) i 28.jun (9-12č)

This image has an empty alt attribute; its file name is petar-dragan-gnezdo.jpg

Radionicu vode arhitekta Petar Stelkić iz Zrenjanina i multimedijalni umetnik Dragan Mileusnić (ortaci), takođe iz Zrenjanina, koji će napraviti džinovska gnezda – sedalice od zemlje i slame, predlog projekta za srpski paviljon za Bijenale 2020. Struktura od drveta i bambusa će biti unapred pripremljena, a ispuna mešavinom zemlja-slama će se raditi na samoj radionici. Kapacitet: 5 odraslih, prijava putem formulara. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara.

1.8 kućica – kupola (kokošinjac!) od ćerpića, 26.jun, 9-12 i 14-17h

This image has an empty alt attribute; its file name is kupola-kokosinjac.jpg

Naučićemo kako se prave ćerpiči i kako se njima zida blatnim malterima, kao i kako se radi mala kupola od zemlje. radionica se održava 26.juna 9-12 i 14-17č. Radionicu vode konzervator Bojan Kojičić i arhitekte Milica i Igor Kovač iz Zrenjanina. Prijave za radionicu za odrasle i decu putem formulara. Cena radionice za odrasle je 1500 dinara, za decu su radionice besplatne.

2. SESIJE obuhvataju izložbu fotografija, taktilne i body paint radionice i dešavaju se 17:30-18:30 časova. Učešće je besplatno, ali je neophodna prethodna najava na formularu do 24.juna.

This image has an empty alt attribute; its file name is nebojsa-2.jpg

3. CIRKUSarije sa Kreativnim pogonom održaće se u nedelju od 12 do 17h! ako ste maštali da se oprobate u cirkuskim veštinama – hodu po žici, vazdušnim akrobacijama ili žongliranju – imate priliku da sve to isprobate sa sjajnom ekipom profesionalaca koji se bave kulturom, inkluzijom i obrazovanjem, a svojim radom promovišu umetničke, socijalne i pedagoške vrednosti cirkusa. Učešće je besplatno, prijave putem formulara do 25.juna.

This image has an empty alt attribute; its file name is kreativni-pogon.jpg

4. DOGAĐAJI:  „Distanciranje-potreba za blizinom“, koji vode Tatjana Babić i Jelena Janev, zajedničko je pravljenje prostorne instalacije kroz koje ćemo istraživati kako se distanciramo jedni od drugih i kakva nam je potreba da se povežemo. Tatjana Babić je je arhitektkinja, bavi se istraživanjem savremenih arhitektonskih praksi i dizajnom arhitektonskih događaja, a bila je inicijator i kordinator više istraživačkih projekata, kao i kustos nekoliko arhitektonskih događaja. Jelena Janev je diplomirala i magistrirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a pohađala je i časove livenja i skulpture na univerzitetu New Mexico Highlands University u Las Vegasu. Imala je pet samostalnih i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Obe su zaposlene na Odseku za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.Vreme održavanja: nedelja 28.jun 2020. od 17 do 19 h. Učešće je besplatno, prijave putem formulara do 25.juna.

This image has an empty alt attribute; its file name is tanja-i-jelena-2.jpg

5. PREDAVANJE: jedno divno iznenađenje za sve koji budu sa nama u nedelju (28.jun) u podne – biće nam čast da čujemo predavanje “Tajna lesne prašine”, koje će održati akademik profesor doktor Slobodan Marković, dopisni član SANU. Učešće je besplatno, ali je potrebna prethodna najava na formularu do 25.juna.

This image has an empty alt attribute; its file name is tajne-lesa.jpg

Zbog trenutne situacije u zemlji i svetu, odlučeno je da radionice budu 3-časovne i da imamo manji broj učesnika u svakoj. Radionice za decu su besplatne. Cena jedne radionice za odrasle je 1500 dinara, a cena dve radionice (pre i popodne) je 2500 dinara. Uplata se vrši u roku od 3 dana nakon prijave na radionicu, nakon čega se briše, te upražnjeno mesto popunjava drugim učesnicima. Ukoliko niste u mogućnosti da dođete, radionicu možete pokloniti nekom (uz slanje kontakta osobe koja dolazi na zemljanarhitektura@gmail.com) Između radionica možete otići na ručak do obližnjih restorana, kao i prespavati u hotelu u Titelu ili okolini. Popodnevne sesije, cirkusarije, događaj i predavanje su besplatni za sve.

Molimo da obratite pažnju na svoju i bezbednost svih oko Vas, ali isto tako molimo da, ni na koji način, ne stvaramo probleme Mošorinu i njegovim, već dovoljno uznemirenim, stanovnicima. HVALA.

LALA festival podržavaju Rekonstrukcija ženski fond i Fondacija Jelena Šantić.

This image has an empty alt attribute; its file name is lala-earthland-podrzavaju-RZF-FJS.jpg

sponzori festivala su PerSu marketiOmMade grickalice, Signit boje & Stado moje  :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *