zimski kurs zemljane arhitekture 2019.

15-17.februar 2019, Novi Sad
Ako želite da naučite teorijske osnove zemljane arhitekture i, za kraj, malo uprljate ruke radeći zgrafito sliku od zemlje, Klub finih zanata organizuje kurs zemljane arhitekture 15-17.februara 2019.godine u Novom Sadu (Ilije Ognjanovića 1.)

ZAŠTO (uopšte) KURS ZA ZEMLJANU ARHITEKTURU ?
U sve većoj krizi koja nas je zatekla, okrećemo se alternativnim izvorima energije, lokalnim materijalima i unapređenju tradicionalnih tehnika gradnje. Zemlja je oduvek korišćena na ovim prostorima, o čemu svedoče mnogobrojne kuće u našim selima. Nažalost, uticaj vremena  i neadekvatno održavanje doveli su do propadanja većine njih. Ovo je prilika da naučimo kako neke od njih možemo spasiti, prvo kroz teoriju, a zatim i praktično; a sa željom da jednog dana gradimo moderne objekte od zemlje, prilagođene vremenu i načinu savremenog života.
Kroz ovaj kurs upoznaćemo se sa prednostima i manama zemlje kao građevinskog materijala, tehnikama gradnje, dijagnostikom postojeće zemljane arhitekture i patologijama koje se najčešće javljaju na ovakvim kućama, modernom zemljanom arhitekturom, a naučićemo i kako se rade testovi zemlje, stabilizacija i obrada površina.
Kako su svi veoma zauzeti raznim obavezama, iskustvo je pokazalo da je ovakav vid ubrzanog kursa najjednostavniji, naročito ako polaznici dolaze iz različitih mesta. 
KOME JE KURS NAMENJEN?
Kurs je namenjen svim zainteresovanim studentima arhitekture, građevine, ekologije, koji, na ovaj način, dobijaju uvid u još jedan od interesantnih građevinskih materijala koji se vrlo malo izučava tokom osnovnih studija; što otvara mogućnost za kasnije obavljanje studentske prakse u Mošorinu. Osim toga, dobra je priprema za sve zainteresovane za apliciranje na post master DSA Terre uokviru CRAterre programa na Visokoj nacionalnoj školi arhitekture u Grenoblu, a otvara i razne druge mogućnosti i perspektive za saradnju.
Osim studentima, kurs je namenjen i svim drugim zainteresovanim pojedincima, iz struke ili izvan nje, koji bi želeli steći osnovna znanja u ovoj oblasti, razumeti materijal zemlju ili graditi u sopstvenoj režiji.USLOVI PRIJAVE
Potrebno je popuniti onlajn prijavu.
STRUKTURA KURSA
Kurs će se održati za vikend 15-17.februara u Novom Sadu, po sledećem programu:
petak, 15.februar, 10-13h i 15-18h
I konstruktivne kulture i tehnike gradnje zemljom
II graditeljsko nasleđe – dijagnostika, konzervacija, nasleđe od zemlje
subota, 16.februar, 10-13h i 15-18h
III moderna zemljana arhitektura
IV obrada površina i podovi
nedelja, 17.februar, 9-12h i 14:17h
V sastav zemlje, testovi, blatni malteri i zgrafito
VI zemlja u drugim umetnostima + zajednički radINFORMACIJE O PROGRAMU KURSA
Nastava se održava na srpskom jeziku (ukoliko bude zainteresovanih, kurs može biti ponovljen i na engleskom jeziku!), a vodi je Dragana Kojičić, stručnjak sa specijalizacijom DSA Terre 2008-2010 i višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa zemljom.
ROK ZA PRIJAVU
Rok je 8.februar 2019.godine u podne. Broj mesta je ograničen, prednost imaju prvoprijavljeni.
KOTIZACIJA
Cena kursa je 7.000 dinara (za studente i nezaposlene 6.000 dinara), a podaci za uplatu biće dostavljeni prijavljenim kandidatima. Avansna uplata od 2.000 dinara se vrši se do 8.februara i ne vraća se u slučaju nedolaska.
DODATNE INFORMACIJE
učesnici dobijaju sertifikat o kursu za zemljanu arhitekturu koji (još uvek) ne nosi nikakve dodatne bodove u daljem školovanju, kao i jedan primerak “Priručnik za obnovu i unapređenje energetske efikasnosti kuća od zemlje u Vojvodini”

nekome od vas poklanjamo čitav kurs – potrebno je da podelite ovu objavu sa FB stranice Earth& Crafts i ispod objave (na stranici E&C) napišete koja Vas tema najviše zanima (od ponuđenih I-VI), random će izabrati pobednika, 1.februara u podne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *